Dario Princic - Sivi 2020
Dario Princic - Sivi 2020
Het Domein: Dario Princic
De stijl van gemacereerde witte wijnen Is a een paar eeuwen bekend in de regio van Collio (Brda), in de regio Friuli – in het uiterst Noord-Oostelijke puntje van Italië, op de grens met Slovenië. Dario Princic is samen met Josko Gravner en Stanco Radikon een van de 3 pioniers om witte wijnen te maken met schilmaceratie in deze regio. Met de industrialisatie van de wijnindustrie verdwenen zo goed ls volledig bepaalde lokale druivenvariëteiten in de regio (zoals de Ribolla Gialla en de Pignoli) samen met de gemacereerde witte wijnen. Deze 3 pioniers wilden deze aloude vinificatietechniek en ‘vergeten’ druiven in hun eer herstellen.
Princic werkte in de familiewijngaarden als kind, dus hij kent het land zeer goed. Hij bewerkt zijn 17 hectaren zonder het gebruik te maken van synthetische chemicaliën en dit al sinds 1988. Hoewel niet gecertificeerd beoefent hij organische en sommige aspecten van biodynamische wijnbouw. Alle oogsten gebeuren met de hand. Hij gebruik enkel inheemse gist, zonder filtratie of temperatuurregeling van zijn wijnen. Bij botteling wordt ofwel geen sulfiet toegevoegd of in heel beperkte mate.
De wijnen van Princic lijken een beetje op de man zelf: wat robuust en aards, met veel punch, maar vol integriteit. Wijnen gemaakt om te drinken maar vooral om van te genieten.
Cuvee Sivi Jaargang : 2020
Kleur : Wit (Orange)
Druiven : Pinot Grigio
Land: Italië Regio: Friuli (IGP Venezia Giulia) Appellatie/plaats : Collio
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biodynamisch en natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie De druiven ondergaan een spontane fermentatie en een maceratie van 7 dagen in open vaten. Rijping gedurende 30 maanden in gebruikte eikenhouten vaten en 3 maand in inox vaten.
Deze witte schilmaceratie wijn kleurt lichtrood (de Pinot Grigio druif heeft lichrode stippels op de schil, die deze kleur afgeven).
Complexe neus met tonen die doen denken aan rijp exotisch fruit en geconfijte citrus. In de mond minteralig en saline met kruidige toetsen van ibiscus.
De tannines zijn aanwezig maar niet overheersend.
Open deze fles minstens een 2 tal uur op voorhand (karafferen is nog beter) en schenk bij 12 a 15 graden celcius.
Foodpairing suggesties :
Vis, schelpdieren, (lichtpikante) viscurry met kokosmelksaus, salades met rode biet, vegatarische gerechten met kruidige toetsen
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Jak (orange) en Bianco (Orange)