Frank Cornelissen - Munjebel Bianco 2021
Frank Cornelissen - Munjebel Bianco 2021
Het Domein : Az.Agricola Frank Cornelissen
Frank Cornelissen, oorspronkelijk geboren en getogen in Hasselt, raakte in de ban van natuurlijke wijnen en verhuisde naar een klein dorpje Solicchiata in Sicilië, op de flanken van de vulkaan Etna.
Frank had in Vlaanderen in de wijnhandel gewerkt en was in de ban geraakt van natuurlijke wijnen. Daarom was hij naar Sicilië verhuisd; om zelf zo’n wijn maken. Een wijn gemaakt zonder chemische middelen in de wijngaard, geen artificiële toevoegingen in de wijnkelder, alleen met de eigen gisten van de druif werken, geen of minimale toegevoegde sulfiet en subtiele filtering van de wijn.
Zijn wijnen weerspiegelen het zuivere natuurlijke fruit waarvan ze gemaakt zijn. Het resultaat van meer dan 25 jaar ervaring, en ook van een grondige kennis van de lokale druivenrassen zoals de nerello mascalese (voor de rode en rosé wijn) en de Carricante en Grecanico (voor de witte wijnen).Weinig bekend is deze Siciliaanse druif, een van de grote nobele druivenrassen van deze wereld. “De bourgogne van Sicilië” wordt haar wijn wel eens genoemd.
De evolutie van Frank’s wijnen is niet onopgemerkt gebleven. Zijn Azienda Agricola heeft intussen een kleine cultstatus bereikt onder wijnliefhebbers in New York, Japan, Parijs en Noorwegen, zijn vier belangrijkste markten. Begonnen van nul, bezit hij nu een domein van 24 hectaren op dat fantastische vulkanische terroir van de Etna. Op 12 hectaren kweekt hij wijnstokken, op de resterende oppervlakte fruitbomen, olijfbomen en groenten.
Frank gelooft immers niet in de monocultuur van onze wijnbouw. Hij is ervan overtuigd dat met polycultuur een beter ecosysteem ontstaat die ook de wijnstokken beschermt.
Cuvee : Munjebel Bianco Jaargang : 2021
Kleur : Wit
Druiven : Grecanico en Carricante (elk 50%)
Land : Italië Regio : Sicilië Appellatie/plaats : Etna
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biodynamisch en natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie
Wijn gemaakt van +30 jarige stokken , korte schilmaceratie gedurende 3 dagen en opgevoed in neutrale epoxy vaten van 1500 tot 4500 liter gedurende 16 maand.
Vol mineralen, elegantie ten top. Puur en lange nadronk.
Tip: karaffeer een 1/2 uur voor het uitschenken, zodat hij voldoende zuurstof krijgt.
Foodpairing suggesties
Vis of wit vlees met citrus, kappertjes en/of venkel , gegrilde vis met zongedroogde tomaten en/of verse kruiden, zwaardvis, crostini met ricottakaas
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Susucaru rosato (rosé) en Susucaru rosso (rood) en Munjebel Rosso (rood)