La Stoppa - Macchiona 2016
La Stoppa - Macchiona 2016
Het Domein: La Stoppa
Dit 100 jaar oude domein is in handen van de Pantaleoni familie en ligt in de provincie Piacenza, in de Trebbiola vallei. De wijnen worden er gemaakt met geen of minimale tussenkomst.
Een van de vooraanstaande natuurlijke wijnmakers in Emilia-Romagna!
Cuvee : Macchiona Jaargang : 2016
Kleur : Rood
Druiven : 50% Barbera en 50% Bonarda
Land: Italië Regio: Emilia Romagna Appellatie/plaats :
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biologisch en natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie
Deze uitzonderlijke cuvee kreeg 40 dagen schilmaceratie in inox of cement vaten en wordt opgevoed op sloveense eiken vaten van 10, 20 en 40 hl., waarna de wijn verder rijpt op de fles en pas vrijgegeven wordt door de wijnmaker wanneer deze optimaal is. Deze 2016 cuvee werd pas vrijgegeven door de wijnmaker begin 2023! De barbera zorgt voor zachtheid en frisse zuren, de bonarda voegt rijkheid en tannine toe. Een uiterst mooi uitgebalanceerde wijn met complexe geuren en smaken.. Mooi rijp fruit (braambes, pruim) gekoppeld aan floraliteit en een uitzonderlijke frisheid voor een wijn van een vintage van bijna 10 jaar geleden. Niet te koel drinken - heeft ook beetje tijd nodig om te ontbolsteren - dus best minstens 1 uurtje vooraf karafferen. Deze wijn heeft een uitzonderlijk verouderingspotentieel.
Foodpairing suggesties : verfijnde gerechten op basis van vlees, pasta al ragù, pasta bolognaise, gerechten op basis van gegrilde groenten, kruidige gerechten, pizza, rood vlees, risotto met pompoen, funghi porcini (paddenstoel), stoofpotjes van wild, aardse gerechten (paddestoelen, kastanjes, vergeten groenten)
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Ageno (Orange), Trebbiolo (Rood), Camporomano (Rood)