La ferme de la Sansonnière - Mark Angeli - La Lune 2022
La ferme de la Sansonnière - Mark Angeli - La Lune 2022
Het Domein : Ferme de la Sansonnière
Mark Angeli noemt zichzelf een boer, geen wijnmaker… omwille van zijn rotsvast geloof dat een wijnmaker het verschil maakt in het veld.
Het 12 ha kleine domein omvat 8 ha wijngaarden en 4 ha waar groeten, vruchten, vee en kippen worden gekweekt, samen met verschillende bijenkasten. Mark zweert bij biodynamische principes in de wijngaard en in het veld en gelooft heel sterk in polycultuur om de natuurlijke biodiversiteit in het veld te behouden.
Het domein ligt in de Coteaux de Layon, waar van oudsher zoete wijnen worden gemaakt. Mark’s wijnen zijn evenwel droog, maar combineren de honingachtige complexiteit met de strakke stevigheid van de savennières uit het meer noordelijk deel van de appellatie.
Op het etiket zie je ‘Vin de France’ staan, want Mark heeft lak aan de talrijke voorgeschreven regels die de wijncommissies opleggen om te voldoen aan de appellatievoorschriften. Hij vinifieert immers volledig natuurlijk zonder additieven, met uitzondering soms van een heel beperkte toevoeging van vulkanisch sulfiet bij de botteling. Zijn Vins de France en Vins de table staan ondertussen op de kaart van veel gerenomeerde sterrenrestaurants. Om maar te zeggen dat wijnen vooral dienen beoordeeld worden op hoe ze proeven en niet wat op het label staat.
Cuvee : La Lune Jaargang : 2022
Kleur : Wit
Druiven : Chenin
Land: Frankrijk Regio: Loire - Anjou Appellatie/plaats : Côteaux de Layon
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biodynamisch en natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie
Direct press. Fermentatie en opvoeding gedurende 1 jaar op oude barriques.
Complexe wijn met enorm veel structuur en diepgang. Intense neus van gist, toast, citrus en honing. In de mond full bodied, honing, appel, hooi. Lange afdronk
Laat deze wijn nog een minstens een jaar rusten in de kelder (of meerdere jaren) om het volle potentieel ervan te ontdekken
Foodpairing suggesties :
Verfijnde visgerechten, visgerechten oosterse stijl, vis met groene kruiden, gevogelte met citrus/groene kruiden, fruits de mer, gebakken zalm, salades met bittere groenten (witloof, rucola)