De Wijnfaktorij - Chansaar Rosé
De Wijnfaktorij - Chansaar Rosé
Het Domein : Wijnfaktorij
De Wijnfaktorij heeft haar wijngaarden in ondermeer Tielt-Wine (Houwaartseberg), Reet en Maaseik. De wijnen worden gevinifieerd in de Urban Boutique Winery in hartje Antwerpen.
Patrick Nijs werkt in symbiose met de natuur en geeft een unieke balans aan zijn wijnen. Zijn wijnen hebben ondertussen naam gemaakt in België en het buitenland.
In het veld worden de principes van de regeneratieve landbouw toegepast. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische herbiciden of pesticiden. Stimulatie van de biodiversiteit staat centraal door de bodem zo weinig mogelijk te bewerken. Bloemen en kruiden groeien in de wijngaard om het actieve leven in de bodem te stimuleren. Enkel autochtone druivensoorten worden aangeplant.
De druiven worden manueel geplukt.
De vinificatie gebeurt met minimale interventie: geen klaring noch filtering, spontane gisting ( geen gebruik van artificiële gisten) gebruik van zwaartekracht ipv overpompen, geen additieven. Toevoeging van sulfieten gebeurt zorgvuldig en wordt tot zoveel mogelijk beperkt (gemiddeld tussen 17 en 25 mg per liter, wat een fractie is van wat in ‘klassieke’ wijnen wordt toegepast).
Cuvee : Chansaar Rosé Jaargang : 2022-2023
Kleur : Rosé
Druiven : Pinot Noir en Regent (elk 50%)
Land : België Regio : Houwaartse berg
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biologisch – geen interventie in het veld - natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie
De druiven worden zachtjes gekneusd en 3 a 4 uur gemacereerd, teneinde de volle smaak, diepe kleur en klein bittertje die deze wijn kenmerkt te verkrijgen. Na het persen wordt de wijn 24 uur uitgeklaard op natuurlijke wijze. Na de malolactische omzetting wordt de wijn gedurende 18 maanden op zijn lie gerijpt op inox vaten. Op die manier krijgt de wijn een breed smaakspectrum dat doet denken aan ‘Biscuits de Reims’, dat de Chansaar Rosé zo uniek maakt.
De Chansaar Rosé is een gastronomische rosé wijn met rijk karakter. De spontane vergisting zorgt voor veel rood fruit van aardbei en framboos, gecombineerd met aroma’s van bloedappelsienzeste. Rijke en lange afdronk.
Foodpairing suggesties
Uitstekend bij wilde zalm, gravad lax, kreeft, tomaatgarnaal of gewoon als aperitief
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Chansaar Rood, Chansaar Wit, Chérise ( bubbel fruitwijn van appel en gefermenteerde krieken en kersen), Quatre Mains (Rood)