Gabrio Bini - Serragghia Bianco 2023 (arrives October 14 2025)
Gabrio Bini - Serragghia Bianco 2023 (arrives October 14 2025)
Het Domein: Gabrio Bini – Serragghia
Gabrio Bini en zijn zoon Giotto hebben hun wijndomein op het Siciliaanse vulkanisch eiland Pantelleria. Dit piepkleine eiland ligt in feite dichter bij Tunesië en is bekend voor de productie van kappers en unieke wijnen. Gabrio Bini behoort in de wereld van natuurwijnen tot een van de meest iconische wijnboeren met, onder natuurlijke wijnnerds bekend, de ‘il freccione’ (de grote pijl), vanwege de afbeelding op de opvallende labels, geïnspireerd op een grote marmeren sculptuur ontworpen door Gabrio en gemaakt door een Toscaanse beeldhouwer.
Gabrio, een excentrieke architect uit Florence die al lang in Milaan was gevestigd, werd in de jaren 90 verliefd op de woeste mediterrane schoonheid van Pantelleria en begon zijn avontuur aanvankelijk met het kweken van kappertjes en daarna met de wijn.
Ze bewerken iets meer dan 5 hectare wijngaarden en hun credo is zo puur mogelijk werken. De bodem is vulkanisch en brengt alle nodige bescherming met zich mee.
De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is maar liefst 50 jaar, waarbij sommige percelen meer dan 100 jaar oud zijn.
Alle wijnen van Gabrio en Giotto, om de diepste ziel van de druiven en hun terroir te extraheren, zien langdurig schilcontact en fermentatie en worden opgevoed in Spaanse "tinaja" amforen die in de lokale bodem zijn begraven, waarvan de sommige meer dan 400 jaar oud zijn. De wijnen kunt u ook jaren bewaren en ze worden steeds complexer met de tijd. Elke fles geeft u een energetisch gevoel en geeft u een instant vakantiegevoel op dit fantastisch eiland.
Cuvee : Serragghia Bianco Jaargang : 2023
Kleur : Wit ( schilmaceratie)
Druiven : Moscato d’Alessandria ( of Zibibbo )
Land: Italië Regio: Pantelleria Appellatie/plaats : Sicilië
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biologisch en natuurlijk
Smaakimpressies en andere informatie
Schilmaceratie gedurende 7 maand op oude amforen ( sommige zijn 400 jaar oud), waarna de wijn in amforen rijpt gedurende een 12 maand vooraleer gebotteld te worden. Proefervaring vorige jaargangen: een explosie van citrus- en sinaaszeste, perzik, abrikoos en andere tropische vruchten, gekoppeld aan mediterrane kruiden. Een heel frisse en droge witte met een lange afdronk.
Foodpairing suggesties : langoustines, zeeëgel, verfijnde pure visgerechten, kip tandoori, of gewoon als meditatiewijn ( voor een glas met vrienden)
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Fanino (Rosso). Andere cuvees op aanvraag (indien nog beschikbaar)