Radikon - Ribolla 1l - 2019 - Blue line
Radikon - Ribolla 1l - 2019 - Blue line
Het Domein: Radikon
De stijl van gemacereerde witte wijnen Is a een paar eeuwen bekend in de regio van Collio (Brda), in de regio Friuli – in het uiterst Noord-Oostelijke puntje van Italië, op de grens met Slovenië. Stanko Radikon is de grondlegger van de orange wijnen. Zijn bedoeling was om witte te wijnen te maken die zeer mooi konden verouderen. Sinds 1995 besloot hij om volledig natuurlijk te werken en zijn druiven heel lang te laten macereren op de schillen, gecombineerd met lange rijpingen op eiken vaten. Een witte wijn, gemaakt zoals een rode wijn dus. Stanco overleed een paar jaar geleden en zijn zoon Sasa, die al een tijdje meewerkte op het domein, heeft ondertussen de leiding over dit kleine ( 4ha) maar wereldvermaarde domein. Sasa ontwikkelde ondertussen zijn eigen S-line, naast de Blue-line die hij erfde van zijn vader. Radikon behoort tot de absolute top van de Italiaanse wijnen. Meerdere cuvees zijn op flessen van 0.5l en 1l. , want 75cl is net te weinig voor een koppel en 0,5l is perfect voor één persoon, dixit Stanko.
Het zijn uiterst geconcentreerde pareltjes waarvan u enkel kunt genieten met een open geest. Een absolute must voor de wijnliefhebber.
Radikon maakt ook een heel mooie rosso, 100% merlot (eveneens in ons gamma) .
Cuvee Ribolla 1l Jaargang : 2019
Kleur : Orange
Druiven : Ribolla Gialla
Land: Italië Regio: Friuli Appellatie/plaats : Collio
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biodynamisch en natuurlijk ( geen enkele toevoeving van sulfiet)
Smaakimpressies en andere informatie
De druiven worden geoogst als ze goudgeel worden. Ze ondergaan een spontane fermentatie en een maceratie van 3 maanden in eiken vaten. Dagelijks wordt er 3 a 4 x een battonage uitgevoerd tijdens de maceratie. Als de druiven uitgegist zijn worden ze overgeplaatst naar andere eiken vaten van 25 en 35 hl.om gedurende 3jaar verder te rijpen. Daarna 2 jaar rijping op fles vooraleer vrijgave door de wijnmaker.
Resultaat is een hypercomplexe en geconcentreerde orange wine. Puur power, een oxidatieve stijl van orange wine.
Sinaasappelzeste, honing, abrikoos, perzik
Foodpairing suggesties :
Spicy aziatische gerechten ( best op basis van vlees) ( een orange wijn kan deze complexe gerechten best aan)
Salades a la Ottolenghi , die door de combinatie van kruiden en specerijen , en zoet/zuur combinaties soms complexe smaken geven
Andere cuvees van dit domein bij Purovino : Zie andere Radikon wijnen in ons gamma (zowel in Rood als in Orange)